Show menu
Banner

Jonsson Bil's bildoktor


Har du bil men kan inte så mycket om bilar? Vilken tur att det då finns experter som kan dela med sig av tips och trix, vår egen bildoktor Christian ger enkla vardagsknep för att ta hand om bilen och göra bilägandet lite lättare.

Undvik repor när du tvättar bilen
Något som är viktigt att tänka på när du tvättar bilen själv är att alltid spola av bilen med vatten innan du börjar tvätta med svamp. Detta för att få bort grus och annan smuts som kan repa lacken.

Kolla kylarvätskan och motoroljan
Ska du på långresa med bilen i sommar? Glöm då inte bort att kolla nivåerna på kylarvätskan och motoroljan innan du åker, och att fyll på om det skulle behövas. Kör försiktigt på vägarna i sommar!

Avtagbar dragkrok på bilen? 
I sommar är det många som kommer att dra husvagn eller båtkärra med bilen. Ett tips till dig som har avtagbar dragkrok på din bil, glöm inte bort att ta bort dragkroken och lägg den i bilen när den inte används. Många gör misstaget att låta den avtagbara dragkroken sitta kvar vilket gör att den lätt kärvar eller rostar fast. Så kom ihåg att alltid ta bort den för att slippa problem!

Motionera bromsarna på din bil
Glöm inte bort att motionera bromsarna ibland, speciellt om du kör mjuk och ekonomisk körning då bromsarna används mer sällan. Annars finns risk för att bromsarna rostar och får anliggning.

Vad avgör när det är dags att serva din bil?
Bilen har två olika parametrar som väger in när och hur ofta bilen ska servas, nämligen tid och körd sträcka sedan förra servicen. Det är den parameter som inträffar först som avgör, dvs. om du kommer upp i rekommenderad körsträcka innan rekommenderad tid mellan servicetillfällena eller vice versa.